روغن لحیم
در این آموزش به بررسی روغن لحیم، یکی دیگر از ابزار ضروری و پرکاربرد حوزه برق و الکترونیک میپردازیم.میتوانید لیست کامل ابزارآلات لازم برای فعالیت در حوزه الکترونیک و تعمیرات برد را در این لینک مشاهده کنید و درصورتی که علاقمند به یادگیری بیشتر در این مورد هستید حتماً دوره ابزار شناسی و مونتاژ حرفهای را نیز مشاهده کنید.
کاربرد روغن لحیم
برای اتصال قطعات به برد یا به یکدیگر توسط لحیم، نقطه اتصال بایستی كاملا تمیز و از هرگونه گرد و غبار، چربی، رنگ و اكسید پاك باشد. تمام فلزاتی که می خواهند به یکدیگر متصل شوند ممکن است در اثر عوامل جوی اکسید شوند و یا سطوح خارجی آنها کثیف و آلوده باشد. برای از بین بردن این عوامل از پاک کننده ها (روغن لحیم) استفاده می شود.این مواد علاوه بر آنکه آلودگی سطح قطعات را پاک می کنند مانع از اکسید شدن محل اتصال در خلال عمل لحیم کاری نیز می شود.
در کارهای الکترونیکی از روغن لحیم های غیر خورنده (غیرساینده) استفاده می شود که از نوع مواد آلی (کربنی ) هستند. این مواد در خلال لحیم کاری تجریه و تبخیر می گردند و در نتیجه مواد زاید و اکسیدها را در محل اتصال از بین می برند. از معروف ترین روغن های غیرساینده می توان استارین، رزین، و کلوفن را نام برد. اگر این روغن لحیم ها بعد از عمل لحیم کاری از روی برد پاک نشوند بعد از مدتی فاسد می شوند و موجب تغییر مقاومت مسیر لحیم کاری شده و خوردگی آن میشود.
طرز استفاده
قبل از لحیم كاری باید محل اتصال به این روغن آغشته شود و بعد عمل لحیم كاری صورت گیرد. با انجام این كار روغن، مواد زاید بر روی اتصال را در خود حل كرده و هنگامی كه هویه داغ به محل اتصال نزدیك می شود، روغن را كنار زده و محل اتصال را از ماده های خارجی خالی می نماید. امروزه سیم های لحیم نیز در داخل خود روغن لحیم دارند.
علاوه بر روغن لحیم میتوان از خمیر یا مایع فلاکس برای تمیز کردن سطح برد استفاده کرد. بر خلاف روغن لحیم که به دلیل چربی ذاتی تنها با تینر قابل شست و شو است، فلاکس را میتوان به سادگی با آب مقطر از سطح برد پاک کرد. برای مونتاژ قطعات smd معمولاً از خمیر فلکس استفاده میشود.
برندهای روغن لحیم
از بین برندهای موجود در بازار ایران، روغن لحیم برند Lotfett ساخت کشور آلمان را میتوان به عنوان یک برند با کیفیت نام برد. همچنین خمیر فلکسی AMTECH دارای کیفیت خوب و تنوع بالایی است.
دیدگاهتان را بنویسید