دیود هرزگرد
دیودها کاربردهای گسترده ای در مدارات الکترونیکی دارند. بیشتر دوستان، با کاربرد دیود به عنوان یکسو کننده آشنا هستند. در این آموزش قصد داریم یکی دیگر از مهم ترین کاربردهای دیود با عنوان دیود هرزگرد را بررسی کنیم.در دوره الکترونیک کاربردی 1 به صورت مفصل در مورد کاربرد دیودها صحبت کرده ایم.
دیود هرزگرد
به صورت ساده، وقتی دو سر یک سلف (مانند موتور، بوبین رله و …) ولتاژی اعمال میشود، مدت کوتاهی زمان لازم است که جریان سلف به مقدار حداکثری خود برسد. به طور مشابه با قطع شدن ولتاژ، جریان سلف نمیتواند به صورت لحظه ای صفر شود و در صورتی که مسیری برای عبور جریان در نظر گرفته نشود، یک ولتاژ بازگشتی بزرگ دو سر سلف ایجاد میشود. این ولتاژ چند برابر ولتاژ منبع تغذیه بوده و قادر است به سایر قطعات مدار آسیب بزند.
برای حل این مشکل کافی است مسیری برای عبور جریان سلف در زمان قطع کلید در نظر گرفته شود. برای این منظور از یک دیود استفاده میشود. این دیود به صورت معکوس، موازی سلف قرار میگیرد به همین دلیل در زمان روشن بودن کلید، جریانی از این دیود عبور نکرده و تأثیری در عمکلرد مدار ندارد.
در حالت استفاده از دیود هرزگرد، با قطع شدن کلید، جریان سلف از دیود عبور میکند. از آنجایی که ولتاژ دیود در زمان روشن بودن کمتر از یک ولت است، ولتاژ زیادی دو سر سلف ایجاد نخواهد شد. پس با عبور جریان از دیود هرزگرد، از مدار و خصوصاً کلید در برابر ولتاژ برگشتی محافظت میشود.
مدار رله
برای درک بهتر این موضوع مدار رله را بررسی میکنیم. در این مدار در لحظه روشن بودن ترانزیستور، ولتاژ دو سر بوبین رله قرار گرفته و دیود بایاس معکوس(خاموش) است. با خاموش شدن ترانزیستور، مسیر عبور جریان بوبین، از ترانزیستور قطع شده و از این رو، جریان از دیود عبور میکند تا جایی که انرژی ذخیره شده در بوبین صفر شده و جریان صفر شود.
کاربرد دیود هرزگرد
پس کاربرد اصلی دیود هرزگرد، محافظت از کلیدهای ترانزیستوری در برابر ولتاژ برگشتی بارهای سلفی مانند موتور، بوبین رله و … است.
دیدگاهتان را بنویسید