دیود TVS
دیودها کاربردهای گسترده ای در مدارات الکترونیکی دارند. در این آموزش قصد داریم در مورد دیود TVS با شما صحبت کنیم.در صورتی که علاقمند به آشنایی با دیودها و انواع آن هستید، حتماً دوره الکترونیک کاربردی 1 را نیز مشاهده کنید
کلمه TVS مخفف عبارت TRANSIENT VOLTAGE SUPPRESSOR است. از این نوع دیود برای محافظت مدار در برابر اضافه ولتاژ گذرا، استفاده میشود. دیود TVS تقریباً عملکردی مشابه دیود زنر دارد. زمانی که ولتاژ دو سر دیود TVS به مقدار مشخصی برسد، ولتاژ دو سر دیود ثابت شده و جریان دیود به صورت تصاعدی افزایش می یابد. بر خلاف دیود زنر که برای کلمپ ثابت ولتاژ کاربرد دارد، دیود TVS قادر است در لحظه جریان زیادی را تحمل کرده و یک کلمپ لحظه ای برای مدار ایجاد کند.
انواع دیود TVS
دیود TVS، همانطور که در شکل می بینید، به دو صورت AC و DC تولید میشود. دیود DC مشابه دیود زنر تنها در یک جهت ولتاژ را کلمپ کرده و در جهت دیگر مشابه یک دیود معمولی است در حالی که دیود AC قادر است در هر دو جهت مشابه دیود زنر عمل کند.
کد خوانی دیود TVS
دیود TVS با کدهای متفاوتی مانند P6KE، SMBJ و … تولید میشود. معمولا بعد از این کد سه رقم قرار میگیرد که ولتاژ دیود را مشخص میکند. پس از این سه رقم حروف A یا CA قرار میگیرند. دیود نوع A از نوع DC بوده و روی بدنه دیود یک خط برای تعیین جهت دیود وجود دارد در حالی که دیود CA از نوع AC بوده و فاقد خط است. به طور مثال دیود P6KE6.8CA یک دیود AC با ولتاژ 6.8 ولت است.
عملکرد دیود
دیود TVS سرعت عملکرد بالاتری نسبت به وریستور داشته و میتواند در زمانی در حدود چند پیکو ثانیه عمل کند. این دیود معمولاً گران تر از وریستور بوده و در مداراتی با ولتاژ پایین استفاده میشود. به طور مشابه با وریستور، در صورتی که امکان اعمال اضافه ولتاژ ثابت به مدار وجود دارد باید از فیوز یا مقاومت سری استفاده گردد. البته استفاده از مقاومت سری بر روی تغذیه مدارات با جریان بالا توصیه نشده و بهتر است صرفاً بر روی پایه های دیجیتال استفاه گردد.
تست سلامت
تست سلامت این نوع دیود مشابه تست دیود زنر است. کافی است یک مقاومت را با دیود سری کرده و ولتاژ را به آرامی افزایش دهید در صورتی که دیود سالم باشد، با رسیدن ولتاژ به مقدار درج شده روی بدنه دیود، دیود وارد ناحیه شکست شده و ولتاژ دو سر دیود ثابت میشود. در صورتی که دیود از نوع AC باشد میتوان این تست را در دو جهت انجام داد.
دیدگاهتان را بنویسید